Witte asperge quiche

Witte asperge quiche

Mmmm wat was deze quiche lekker zeg! Ik ben dol op asperges en we kennen allemaal de traditionele manieren van de asperges met zalm, krieltjes, boterjus of met ham en een eitje. Toch is het leuk om die traditionele asperges helemaal anders te bereiden, zoals met geitenkaas en hollandaisesaus. Of natuurlijk zoals het voorgaande recept: als plaattaart met zalm!

WAT HEB JE NODIG

  • hartige taart deeg (liefst vers, diepvries kan ook gebruik dan 6 plakken)
  • 500 g witte asperges
  • 40 g pijnboompitten
  • 4 eieren
  • 200 g crème fraîche
  • 125 g geitenkaas
  • 150 g spek blokjes
  • 250 ml hollandaisesaus (hier onder leg ik uit hoe je dit maakt, heb je weinig tijd? Gebruik dan kant en klare hollandaisesaus)
  • 250 g fijne soepgroente
  • 1 blokje groentebouillon
  • peper/zout
  • flinke hand bieslook

Het mengsel voor in de springvorm.

WAT HEB JE NODIG VOOR DE HOLLANDAISESAUS

  • 200 g ongezouten boter
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 el kraanwater
  • snufje zout
  • gemalen peper
  • 3 eieren
  • 1 citroen

HOE MAAK JE DE SAUS

Smelt de boter, schenk de heldere onderkant in een kom. Zet de overgebleven (troebele) boter aan de kant. Verwarm het water, witte wijnazijn, peper en het zout in een steelpan. Breng dit aan de kook. Laat het geheel inkoken en zeef het daarna. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom op past. Splits de eieren en klop de eidooiers op met 1 eetlepel water. In dit recept wordt het eiwit niet gebruikt. Meng het witte wijnazijnmengsel en het eidooier mengsel met elkaar. Hang de kom in de pan, de kom mag het water niet raken. Klop de saus ongeveer 6 min op. Zorg er voor dat het een dik mengsel wordt. Schenk de rest van de overgebleven boter door het mengsel. Pers de citroen uit en de hollandaisesaus is klaar.

HOE MAAK JE DE QUICHE

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in en bekleed de springvorm met het hartige taart deeg. Schil de asperges. Kook de asperges ongeveer 10 min met het blokje groente bouillon. Rooster de pijnboompitten. Bak de spekjes uit.

De quiche in zijn vorm. Met geraspte parmezaan, geroosterde pijnboompitten en bieslook.

Klop de eieren, crème fraîche, geitenkaas, hollandaisesaus, zout en de peper door elkaar met een garde. Voeg daarna de soepgroente en de spekjes toe. Schenk het geheel in de springvorm. Giet de asperges af en leg deze op de bovenkant van de quiche. Bak de quiche in ongeveer 45 min gaar. Zodra de quiche klaar is, strooi je de pijnboompitten en de bieslook over de asperges.

ENJOY

TIP: Een keer iets heel anders als wijn? Kies voor een bij passend bubbeltje. Bij dit gerecht wordt Cava goed in balans gebracht door de verschillende soorten smaken van de quiche.

Zin in een ander gerecht met asperges? Klik dan hier.