Unagi ossenhaas

Unagi ossenhaas

Mmmm.. wat blijft dit toch één van mijn favoriete gerechten. Sushirijst, zelf gemaakte unagi saus, avocado en een mooi stuk ossenhaas. Ossenhaas wordt gezien als het meest malse stukje vlees van een rund. Dat is ook wel aan de prijs te zien… Als je naar de slager gaat, kun je een heel mooi stuk ossenhaas kopen. Alleen kwam ik er laatst achter dat de ossenhaas van de Jumbo ook echt mega mals is (TIP). Zelf eet ik mijn vlees het liefst medium rare. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat de binnenkant goed warm is. Het scheelt al als je de ossenhaas een half uur uit de koelkast op kamer tempratuur laat komen. Zo wordt het stukje vlees het lekkerst.

Ossenhaas op sushi rijst, tauge, groene asperges en unagi saus

Wat heb je nodig

  • 2 ossenhaasjes van ca. 120g
  • 125g taugé
  • 100 groene asperge tips
  • 1 avocado
  • 250g sushi rijst (Saitaku Sushi Rice 500g verkrijgbaar bij elke supermarkt)
  • flinke scheut sesamolie
  • 2 eetlepels stroop
  • 4 eetlepels sojasaus
  • klein klontje croma boter
  • peper

Ossenhaas, asperges, sushi rijst en tauge

Hoe maak je het

Haal de ossenhaas uit de koelkast (houdt deze wel afgedekt) Kook de sushi rijst zoals op de verpakking staat. Gebruik voor 2 personen (zoals hierboven beschreven) 250 gram, anders is het teveel. Voeg een scheutje sesamolie toe tijdens het koken van de rijst. Zodra de rijst gaar is voeg je nog een goeie scheut sesamolie toe.

TIP: Nadat je het gas hebt uitgedraaid, is het handig om een theedoek tussen de pan en de deksel te doen. Zo wordt alle rijst hetzelfde gaar en voorkom je de harde rijstkorreltjes.

Verwarm in een steelpannetje de stroop en 3 eetlepels sojasaus. Laat de saus rustig inkoken.

Snijdt de asperges in tweeën, bij kleine asperges snijdt ik de onderkant er altijd een mini stukje vanaf. Eigenlijk is het namelijk niet nodig, maar de onderkant van de asperge is vaak iets harder. Verwarm een beetje olijfollie in een wokpan. Bak de asperges 2 minuten op middelhoog vuur en voeg vervolgens de taugé toe. Snijdt de avocado in dunne reepjes.

De gebakken ossenhaas afgeblust met soja saus op een bedje ban avocado, sushi, tauge en groene asperges.

Haal de ossenhaas uit de verpakking en marineer hem met peper. Verwarm de boter in een koekenpan en laat dit smelten op hoog vuur. Bak de ossenhaas naar smaak. Wil je de ossenhaas medium rare? Bak de ossenhaas dan 2 min, draai het vlees om en bak het nog eens 2 min. Blus het stuk af met soja saus. Snijdt de ossenhaas in dunne plakjes.

Verdeel de rijst over 2 borden (zelf vind ik het leuk om er een strook van te maken). Verdeel de taugé en aspergemix over de strook en leg hier de plakjes avocado op. Doe hetzelfde met de dun gesneden ossenhaas. Als laatst garneer je het opgemaakte bord af met de ingekookte saus.

ENJOY