Spaghetti alla Vongole

Spaghetti alla Vongole

Je kent ze misschien wel de Italiaanse kokkeltjes.

Deze zomer was ik in Italië, HET land van de pasta’s, pizza’s en de lekkere wijnen! Natuurlijk heb ik hier mega veel gebruik van gemaakt.

Wat mij betreft is dit de lekkerste Italiaanse pasta die er is: Spaghetti alla Vongole! Het is een klassiek Italiaans pastagerecht met schelpdieren. De letterlijke Nederlandse vertaling is “ spaghetti met venusschelpen”.

Het gerecht kan ook met een andere pastasoort gegeten worden, zoals linguine of tagliatelle.

Het fijne aan dit gerecht is dat het binnen 15 minuten al op tafel gezet kan worden, de bereidingstijd is heel kort.

Dit recept is voor vier personen.

Wat heb je nodig

  • 500 g verse spaghetti
  • 1 ui
  • 2 bolletjes knoflook (of 4 tenen)
  • 12 tomaatjes
  • 1 rode peper
  • hand verse bladpeterselie
  • handje verse tijm
  • flinke lepel zongedroogde tomatenpuree
  • 500 g vongole (wil je liever kokkeltjes dan kan dit natuurlijk ook)
  • glas witte wijn
  • olijfolie

Typisch Italiaanse spaghetti

Hoe maak je het

Snijd de ui, knoflook en rode peper in kleine stukjes (afhankelijk hoe pittig je de pasta wilt maken). Snijd de peterselie, niet te fijn! De tijm mag zo fijn mogelijk. Zet de kruiden apart.

Kook het water voor de spaghetti. Bak de knoflook, ui en rode peper in een grote wokpan. Voeg de witte wijn toe en zet het vuur op de hoogste stand. Voeg daarna de vongole toe. Dek de pan af met een deksel zodat het gaat koken, de vongole openen zich nu tijdens het koken. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep na 2 min de schelpen om. Voeg de zongedroogde tomatenpuree toe. Zodra alle schelpen open zijn, kan je het gas uit zetten.

TIP: Giet de pasta af en schenk hier een scheut olijfolie over heen. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de spaghetti.

Voeg de spaghetti toe aan de schelpen. Roer alles door elkaar. Als laatste verdeel je de kruiden over het geheel.

Genieten!!