Baklava

Baklava

We kennen het allemaal wel het typische Griekse en Turkse lekkernij, Baklava. Het wordt vooral verkocht in de Balkan tot in het Midden-Oosten. Natuurlijk kan je dit ook in Turkse winkeltjes halen in Nederland. Dit zoete hapje wordt vaak gemaakt van veel suiker, honing, noten en filodeeg. Mijn variant is gemaakt van alleen honing, een wel hele bijzondere namelijk: ZUKKE DIKKE honing . Deze honing wordt op ambachtelijke wijze geoogst bij imkers in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hierdoor kun je genieten van de unieke Wijkse smaak die beschreven kan worden als krachtig, zoet, fris en eigenwijs.

Baklava die klaar is om op te eten.

Wat heb je nodig

  • 200 g ongezouten notenmix
  • 200 g pistache noten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 pak filo bladerdeeg (Easy bakery filo bladerdeeg. Verkrijgbaar bij AH)
  • 200 g gesmolten boter
  • 250 g honing (ZUKKE DIKKE honing. Verkrijgbaar bij Kaashuis Dorestad (Wijk bij Duurstede) en Thuys in Wijk (Wijk bij Duurstede). Het oude Raedthuys (Cothen) en bij IJs en Koek (Langbroek).

Honing merk met noten op de achtergrond

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 185 graden. Hak de pistache noten in kleine stukjes. Zet deze apart. Doe hetzelfde met de ongezouten notenmix. Meng de notenmix en de 100g pistache noten met kaneel. Smelt de boter op laag vuur. Vet een ovenschaal in. Smeer het filodeeg in met de gesmolten boter (niet teveel gewoon een dun laagje). Strooi een handje notenkaneel mix over het filodeeg. Rol het filodeeg voorzichtig op. Leg het rolletje in de ovenschaal. Herhaal dit met al je filodeeg. Smeer (voordat het geheel de oven in gaat) de rolletjes in met het laatste beetje boter dat nog over is. Bak de baklava 15 min goud bruin af. Tijdens het bakken in de oven, verwarm je de honing in een steelpannetje. Zodra de baklava klaar is snijdt je ze in gelijkwaardige stukjes. Schenk de honing over het geheel. Voor de topping strooi je de 100 g pistache noten over het geheel.

Geniet er van!

De baklava wordt ingerold met noten en boter

TIP: zin iets anders zoets? Klik dan hier.