Asperge taart met zalm

Eindelijk is het weer tijd voor witte asperges of beter gezegd 'het witte goud'.
Waarom heet het eigenlijk het witte goud? Het produceren van asperges kost een hoop tijd, precisie en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen in het aspergeseizoen groeit en gestoken wordt. Het is een duur proces en dat merk je ook aan de prijs van asperges. Vandaar dus de naam 'het witte goud'.
WAT HEB JE NODIG
- 10 asperges
- 200 g crème fraîche
- 100 g gerookte zalm
- 25 g bieslook
- 15 gram dille
- vers bladerdeeg
- 3 eieren
- groentebouillonblokje
- peper en zout
HOE MAAK JE HET
Schil de asperges en snij daarna ongeveer 2cm van de onderkant af. Gooi de schillen niet weg, we gaan ze gebruiken tijdens het koken van de asperges (zo krijgen de asperges meer smaak). Vul een grote pan met ruim water. Voeg het groentebouillonblokje en de schillen toe. Kook de asperges ongeveer 6 min. Laat de asperges goed uitlekken en dep ze af met keuken papier. Snij de asperges in de lengte door midden. Verwarm de oven op 220 graden. Kook de eieren ongeveer 6/7 min.
Snij de bieslook zo fijn mogelijk. Houdt de helft van de dille apart en snij de dille fijn. Meng de fijn gesneden kruiden met de crème fraîche. Maak het op smaak met peper en zout.
Rol de verse bladerdeeg uit. Snijd aan alle zijden op 1 cm een inkeping. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg de rol bladerdeeg op een bakplaat en bak het bladerdeeg 3 min af. Het kan zijn dat het bladerdeeg een beetje bol word maar dat is geen probleem.
Smeer de bladerdeeg in met iets meer dan de helft van het crème fraîche mengsel. Leg de asperges strak naast elkaar op een rij. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven af. Als de taart afgebakken is verdeel je de gerookte zalm, de eieren en de rest van het crème fraîche mengsel over de taart. Strooi als laatst de rest van de dille over het geheel.
Asperge borrelbox bestellen? Klik dan op deze link.
Tip: een lekkere wijn bij dit gerecht? Kies dan voor een Pinot Blanc, Riesling, Gruner Veltliner of een Chenin Blanc.